Category
3
minute timp de citire

Motopompa – cum se utilizeaza corect si care este modul de functionare

Written by
Full Name
Data publicării
28.2.2022

In general, motopompa este utilizata in diferite activitati care includ eliminarea apei in exces sau sau aprovizionarea cu apa a unor spatii, prin intermediul unor sisteme special concepute. Motopompele pot fi folosite la irigarea si mentinerea umiditatii in cadrul unor culturi agricole, in mentinerea unui gazon sanatos, umplerea unor rezervoare de cantitate mare sau in drenajul apei in cazul unor situatii critice de inundatii.

Utilizarea corecta a motopompelor

Daca esti in cautarea unei motopompe pentru a solutiona oricare dintre aceste situatii, este foarte important sa tii cont de anumite aspecte inainte de a achizitiona o motopompa. Trebuie sa iei in considerare tipul de apa pe baza caruia va functiona pompa, debitul acesteia, adancimea de imersiune sau tipul de combustibil pentru functionare.  

Dupa ce ai revizuit toate aceste aspecte si ai achizitionat motopompa potrivita pentru activitatile tale, este important sa cunosti cateva aspecte importante in ceea ce priveste utilizarea corecta a unei motopompe. Astfel, inainte de a pune in functiune motopompa, asigura-te ca ai citit cu atentie toate instructiunile puse la dispozitie de catre producator, pe baza carora se este asigurata o functionare optima a produsului. Pregatirea, exploatarea, precum si intretinerea corespunzatoare a unei motopompe sunt aspecte foarte importante care conduc la o performanta optima si o durabilitate extinsa a acesteia. Motopompa nu se va utiliza niciodata fara a introduce apa in corpul acesteia. Inainte de punerea in functiune a motopompei, este important sa se efectueze corespunzator pregatirea echipamentului, precum si cuplarea furtunelor la motopompa, verificarea combustibilului acesteia, dar si verificarea uleiului si a filtrelor. Pentru o functionare optima si eficienta, se vor respecta toate normele de siguranta care vizeaza utilizarea echipamentului si a combustibilului motopompei, puse la dispozitie de catre producator.

Montarea si amplasarea unei motopompe

In cadrul montarii unei motopompe, se va tine cont de cateva aspecte importante. Astfel, pentru o performanta optima si durabila a motopompei, nu se utilizeaza niciodata furtunuri a caror dimensiune este mai mica decat dimensiunea orificiului de aspiratie. Furtunul de aspiratie nu trebuie sa fie mai lung decat necesar. Motopompa are o performanta cu atat mai buna, cu cat furtunul de aspiratie este mai scurt. Acesta este fixat impreuna cu colierul la nivelul motopompei, pentru a se preveni astfel patrunderea aerului din exterior si pierderea aspiratiei in acest mod. In capatul opus este montata o sita cu filtru la nivelul furtunului de aspiratie, care previne infundarea motopompei. Ulterior se monteaza furtunul de refluare la motopompa, care trebuie sa aiba o lungime mai mica si un diametru mare, pentru a se diminua frecarea lichidului si pentru a se spori debitul motopompei. In caz contrar, un furtun de refulare mai lung si cu diametru mai mic sporeste frecarea apei de furtun si reduce debitul acesteia.

In ceea ce priveste amplasarea unei motopompe, aceasta trebuie sa fie stabilizata pe o suprafata plana si suficient de rigida, astfel incat sa fie evitate situatiile de deplasari sau scufundari in pamant. Motopompa nu trebuie sa aiba o inclinatie mai mare de 10-13 grade. In cazul in care motopompa este utilizata in spatii de interior, aceasta trebuie sa fie amplasata intr-o zona ventilata, pe o suprafata plana. Amplasarea motopompei presupune, de asemenea, asezarea acesteia cat mai aproape de sursa de apa. Motopompa se amorseaza inainte de utilizare, insa exista motopompe care nu au nevoie de amorsare, acest aspect fiind indeplinit de catre producator. In cazul motopompelor care au nevoie de amorsare inainte de utilizare, timpul de amorsare este de 60-150 de secunde, in functie de lungimea si diametrul furtunului de aspiratie. Mediul de amplasare a unei motopompe trebuie sa fie fara riscuri de explozie, fara sa includa materiale inflamabile si sa confere un spatiu aerisit, favorabil pentru eliminarea gazelor de esapament.

Contacteaza-ne direct pentru mai multe detalii. Noi suntem distribuitori exclusivi Anadolu Motor.

Vezi catalogul complet cu produsele oferite de noi

Profită acum de ofertele noastre.

Catalog Produse